Werken aan de Boudewijnlaan in Diepenbeek zijn gestart

 

7 augustus 2023

Op 7 augustus zijn in Diepenbeek de werken gestart voor de aanleg van de vrije bedding voor de trambus tussen Hasselt en Maasmechelen. De werken situeren zich op de Boudewijnlaan (N702). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kwam langs voor de eerste spadesteek.

Dit is de tweede werf voor de aanleg van een vrije bedding op het trambustracé tussen Hasselt en Maasmechelen, de Spartacus lijn 2. Het is één van de quick wins die we uitvoeren samen met de werken aan de Koning Boudewijnlaan in Hasselt om de elektrische trambus zo snel mogelijk te kunnen inzetten.

Vrije trambusbedding

Er komt een vrije trambusbedding door de pechstrook langs weerszijden van de weg om te vormen en de middenberm een beetje te versmallen.  De toplaag van het asfalt wordt afgefreesd en op enkele plaatsen wordt de volledige baan opengebroken. Het wegdek wordt anders ingericht: in de twee richtingen komt een dubbele rijbaan met ernaast een eigen bedding voor de bus. Tegelijk wordt ook het groene karakter van de omgeving versterkt met de aanplant van 109 bomen in de middenberm. 

Zowel aan de noord- als zuidzijde worden de invoegstroken van de Havenlaan verlengd. Vanaf de op- en afrit naar de Lentestraat/Kempenstraat tot aan het kruispunt met de Westerring verbreden we de baanvakken. Zo kunnen zowel autoverkeer als de trambus op een veilige manier rijden. De volledige linkerrijstrook wordt hierbij vernieuwd. Tussen de Ginderoverstraat en de Havenlaan zal je 90 km/u mogen rijden.

 

Praktisch
De werken zijn gestart 7 augustus en zullen duren tot en met november 2023. Alle details over de werf vind je onder de rubriek werken.