Plannen voor luifels eindhalte Terhills klaar 

26-2-2024

De omgevingsvergunning voor de luifels van de eindhalte Terhills voor de hoogwaardige openbaar vervoersverbinding (HOV) tussen Hasselt en Maasmechelen is aangevraagd. Terhills in Maasmechelen wordt een aantrekkelijke ontvangstruimte voor de reizigers.

 

14 haltes

De trambus tussen Hasselt en Maasmechelen legt in totaal 39 km af en zal 14 keer stoppen. De bedoeling is dat reizigers aan de halte aangenaam en beschut kunnen wachten op de trambus en dat ze vlot kunnen in- en uitstappen op het voertuig. Het ambitieniveau van de haltes ligt hoog, zowel naar comfort als naar integrale toegankelijkheid. Twee luifels zullen de eindhalte Terhills in Maasmechelen flankeren, waarvan één luifel ook een ruime nieuwe fietsenstalling overdekt. De luifels beschermen reizigers tegen weer en wind.

Link met groene omgeving

De luifels worden gebouwd in een lichte houten structuur en een geweven houten dak, wat kenmerkend zal zijn voor iedere trambushalte. De houten luifels worden ingepast in een nieuwe groene parkomgeving, waar de reizigers aangenaam kunnen wachten op de trambus. Centraal tussen de luifels en het bezoekerscentrum van Visit Maasmechelen komt een toegankelijk halteplein waar de nodige reisinformatie beschikbaar is.

Er wordt ingezet op het Maasmechelse concept van ‘rewilding’ met zoveel mogelijk wilde natuur, bloemenweides en zo weinig mogelijk verharding. De eindhalte Terhills weerspiegelt zo de schoonheid van het Nationaal Park Hoge Kempen en de Maasvallei. De omgeving van de eindhalte zal ook klimaatbestendig zijn, met onder meer lokale infiltratie van regenwater.

Ontdek de testopstelling in Diepenbeek

Op de campus van Diepenbeek is een testopstelling van de halteinfrastructuur te bezichtigen aan het kruispunt van de Agoralaan en het Wetenschapspark, naast het Applicatiecentrum Beton en Bouw. De testopstelling werd door de Universiteit Hasselt gebruikt om de bouwtechniek uitvoerig te testen.

Volgende stappen

De omgevingsvergunning voor de luifels aan eindhalte Terhills is op 22 februari 2024 ingediend. Het dossier wordt eerst volledig en ontvankelijk verklaard. Vervolgens zal het openbaar onderzoek starten. Tijdens de fase van het openbaar onderzoek kan iedereen de plannen voor de luifels inkijken bij gemeente Maasmechelen. Je kan de vergunningsaanvraag ook raadplegen via het omgevingsloket.

Inmiddels werd de omgevingsvergunning voor de aanleg van de halte zelf goedgekeurd. De werken aan de halteomgeving starten in de eerste helft van 2024.