Vrije busbanen voor N75 Europalaan in Genk

Maandag 2 oktober 2023 startte de aanleg van vrije busbanen op de Europalaan in Genk. Vanaf de rotonde met de Oosterring tot aan het op- en afrittencomplex ‘Genk-Oost’ leggen we over een afstand van zo’n 2 km vrije busbanen aan. Het is de derde versnelde ingreep op de HOV-lijn tussen Hasselt en Maasmechelen om de elektrische trambus zo snel mogelijk te laten rijden.

Status

afgerond

Werfperiode

2 oktober 2023 tot maart 2024

Plaats

Europalaan in Genk

Huidige fase

fase 2

Wat en waarom

 

Welke werken voeren we uit

  • Op beide weghelften van de Europalaan vormen we de pechstrook om tot een volwaardige aparte busbaan.
  • De aansluitingen van de Neerzijstraat en Brakenstraat blijven behouden.
  • De bestaande rijstroken voor gemotoriseerd verkeer, 2 per richting, krijgen nieuwe asfalt en markeringen. Het gaat om 40.000 m2 nieuwe asfaltverharding.
  • Aan de zijde van de Waterstraat-Brakenstraat passen we de taluds aan en zorgen we dat regenwater kan infiltreren in de bodem.
  • We plaatsen nieuwe, moderne vangrails.

Timing en fasering

We werken in twee fases die telkens zo’n twee maanden duren. De eerste fase loopt van maandag 25 september tot eind november 2023. Van dan tot begin februari 2024 voeren we de tweede fase uit. Door de winterperiode kan de timing mogelijk enkele weken uitlopen.

Fase 1:
Tijdens deze fase werken we op de weghelft richting Genk-centrum, aan de kant van Bret-Gelieren. Verkeer passeert de werfzone op één rijstrook per richting op de andere weghelft. Hiervoor voorzien we doorsteken in de middenberm.

Fase 2:
Van eind november 2023 tot maart 2024 werken we op de weghelft richting E314 / As / Dilsen-Stokkem en rijdt verkeer op de vernieuwde zijde op 2 x 1 rijstrook. We leiden het verkeer komende vanaf de rotonde door de middenberm naar de beschikbare rijweghelft en iets voor snelwegcomplex 32 ‘Genk-Oost’ weer terug op de juiste zijde.

 

Impact en hinder

Tijdens de volledige duur van de werken beschikt het verkeer over slechts één rijstrook per richting. Omdat beide richtingen op dezelfde weghelft rijden, geldt een snelheidsbeperking van 70km/u.

De op- en afritten van de E314 (complex 32 ‘Genk-Oost’) blijven altijd open en bereikbaar.

De aansluiting van de Neerzijstraat op de Europalaan is tijdens fase 1 afgesloten. Wie uit de richting van As komt, gebruikt de rotonde om te keren en rijdt via de Brakenstraat en de Waterstraat (onder de Europalaan door) naar Bret-Gelieren.

Tijdens fase 2 is de aansluiting van de Brakenstraat op de Europalaan afgesloten. Kom je vanaf de rotonde met de Oosterring, dan moet je omrijden via Wiemesmeerstraat en Schepersweg.

Contacteer ons bij vragen

Wil je meer weten over deze werken of heb je vragen over het project? Neem dan contact op via het e-mailadres info@hovhasseltmaasmechelen.be, of via het contactformulier op de contactpagina.