Eerste schop in de grond voor trambusverbinding Hasselt-Maasmechelen

 

19 juni 2023

Op 19 juni 2023 zijn de eerste werken gestart voor de aanleg van een vrije bedding op het trambustracé tussen Hasselt en Maasmechelen, de Spartacus Lijn 2. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters stak de eerste schop in de grond: Dit is een heugelijke dag voor Limburg. We zetten de eerste, cruciale stap richting hoogwaardig openbaar vervoer tussen Hasselt en Maasmechelen. Om de elektrische trambus zo efficiënt mogelijk te kunnen inzetten, voert De Werkvennootschap eerst een aantal quick wins uit. Het segment aan de Koning Boudewijnlaan is de eerste in de reeks. Samen met de vrije bedding krijgt de Koning Boudewijnlaan een groener en veiliger karakter, wat vooral de actieve weggebruikers ten goede zal komen. 

Ook Hasselts burgemeester Steven Vandeput is verheugd over deze mijlpaal: “Hasselt blijft groeien als woon-, werk- en belevingsstad. Vandaar is een goede ontsluiting van onze provinciehoofdstad absoluut noodzakelijk. De OV-verbindingen tussen Hasselt en Genk zijn de drukst bezette van onze provincie. Ik ben blij dat we in dit dossier eindelijk een duurzame en hoogwaardige stap vooruit zetten.”  

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, gaf meer uitleg over de voertuigen: “Begin dit jaar bestelden we 17 trambussen voor de lijn Hasselt-Maasmechelen bij constructeur VDL in Roeselare. We verwachten dat die voertuigen begin 2024 worden geleverd, zodat we ze vanaf het voorjaar van volgend jaar kunnen inzetten. De voertuigen zijn 18 meter lang en zijn voorzien van alle comfort. De trambussen hebben lagere glaspartijen, een elektrische oprijplaat voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, real-time XL-infoschermen, aangepaste stoelen met verhoogd comfort, leeslamp en ingebouwde GSM-houder met mogelijkheid tot opladen, aanpasbare en geïntegreerde LED-binnenverlichting en comfortabele klimaatbeheersing. Naast dat comfort is ook de stiptheid van de rit van groot belang om reizigers te overtuigen.  Daarom kijken we uit naar de realisatie van deze vrije bedding, waardoor de verbinding Hasselt-Maasmechelen van een vlotte doorstroming zal kunnen profiteren.”