Testopstelling van de haltearchitectuur op de campus Diepenbeek
9-11-2023
Er is een testopstelling van de haltearchitectuur van de nieuwe trambusverbinding tussen Hasselt en Maasmechelen klaar. De luifel is te bezichtigen op de campus in Diepenbeek.
Het ontwerp toont de bouwtechnieken van de haltes. We kiezen voor een robuuste en duurzame architectuur. Een lichte houten luifelstructuur wordt kenmerkend voor de haltes. De luifel is flexibel en kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de halteomgeving. Zo kunnen we op maat werken van een aantal belangrijke publieke ruimtes langsheen het tracé, maar steeds vanuit een aantal vaste en duurzame uitgangspunten. Op de testopstelling in Diepenbeek zal de Universiteit Hasselt stabiliteitsproeven uitvoeren.
14 haltes
De trambus tussen Hasselt en Maasmechelen legt in totaal 39 km af en zal 14 keer stoppen. De bedoeling is dat reizigers aan de halte aangenaam en beschut kunnen wachten op de trambus en dat ze vlot kunnen in- en uitstappen op het voertuig. Het ambitieniveau van de haltes moet hoog liggen, zowel naar kwaliteit als naar integrale toegankelijkheid.
Link met omgeving
De haltes zullen over heel het tracé heen herkenbaar zijn en tegelijk inspelen op de specifieke plek. Zo zal de materiaalkeuze knipogen naar het mijnverleden van de streek. De haltes worden ook op een duurzame manier ontworpen met aandacht voor de opvang van regenwater.
Vlot overstappen
De halteomgevingen zullen integraal toegankelijk zijn en het nodige comfort bieden. Het moeten plekken zijn waar de reizigers centraal staan. De perrons, de schuilinfrastructuur en de fietsenstallingen krijgen telkens één aansluitend dak. Zo kan de reiziger bij regen of wind schuilen en overstappen in de best mogelijke omstandigheden. Zowel de trambus als de reguliere bus kan halteren aan de perrons. Zo kunnen reizigers vlot en zonder tijd te verliezen van het ene voertuig op het andere overstappen, of gebruik maken van fiets- en andere deelsystemen.
Verder onderzoek
Als onderdeel van het project ‘Mia in Actie’ zal de faculteit Industriële Wetenschappen van de Universiteit Hasselt de luifel verder mee onderzoeken. Men onderzoekt met sensoren de mogelijke impact van weer en wind op het materiaal, en of zonnepanelen eventueel een optie op de constructie zouden zijn.
Ontdek de testopstelling
Je kan de testopstelling bezichtigen ter hoogte van Wetenschapspark 34 te Diepenbeek. De luifel staat aan het kruispunt van de Agoralaan en het Wetenschapspark, naast het Applicatiecentrum Beton en Bouw. De definitieve haltes worden intussen verder ontworpen.