Werken voor aanleg vrije busbaan Boudewijnlaan in Diepenbeek zijn klaar

27-3-2024

Op 27 maart 2024 is het tweede stuk vrije busbaan voor het trambustracé tussen Hasselt en Maasmechelen in gebuik genomen. De Boudewijnlaan (N702) in Diepenbeek heeft nu een vrije bedding van 4 km lang. Anderhalve week geleden opende de eerste busbaan in Hasselt, nu is Diepenbeek aan de beurt. De reguliere bussen van De Lijn kunnen nu al over de nieuwe bedding rijden. Ondertussen werken we hard verder aan de realisatie van het volledige tracé. We willen de elektrische trambus nog dit jaar kunnen inzetten.

 

Concreet gaat het over het stuk van de Boudewijnlaan (N702) vanaf de Ginderoverstraat tot aan de N76. Er is over een afstand van 4 km een een vrije trambusbedding aangelegd door de pechstrook langs weerszijden van de weg om te vormen en de middenberm een beetje te versmallen.  De toplaag van het asfalt werd afgefreesd en op enkele plaatsen werd de volledige baan opengebroken. Het wegdek is anders ingericht: in de twee richtingen ligt er nu een dubbele rijbaan met ernaast een eigen bedding voor de bus. Tegelijk werd ook het groene karakter van de omgeving versterkt met de aanplant van 109 bomen in de middenberm. 

 

Zowel aan de noord- als zuidzijde zijn de invoegstroken van de Havenlaan verlengd. Vanaf de op- en afrit naar de Lentestraat/Kempenstraat tot aan het kruispunt met de Westerring zijn de baanvakken verbreed. Zowel autoverkeer als openbaar vervoer kan er op een veilige manier rijden. De volledige linkerrijstrook is vernieuwd. Tussen de Ginderoverstraat en de Havenlaan zal je 90 km/u mogen rijden.  De werken startten in augustus 2023 en namen 8 maanden in beslag, de hinder bleef beperkt.