Campus Hasselt
– Elfde Linie

Campus Hasselt is een belangrijke bestemming voor studenten, bezoekers en werknemers van de campus. De heraanleg van de Elfde-Liniestraat en de komst van de halte Elfde Linie zijn belangrijke stappen om de mobiliteit en de leefbaarheid in de Hasseltse campusomgeving te versterken.

Met de nieuwe trambusverbinding bereik je vlot de campus vanuit Diepenbeek, Genk en Maasmechelen. Ook pendelen tussen de campus in Diepenbeek en de campus aan de Elfde-Liniestraat kan binnenkort met de trambus.

De trambusplannen passen in de grotere toekomstplannen voor de hele Elfde Linie-campus. Meer info over het RUP Elfde Linie.

 

Toekomstplan Campus Hasselt - Elfde Linie

1. Halte Elfde Linie als mobiliteitshub, 2. De trambus rijdt door de autovrije Elfde-Liniestraat, 3. Vlot en veilig naar de campus via de fiets- en voetgangersbrug, 4. Meer groen en regenwateropvang, 5. Naar Campus Diepenbeek op vrije busbaan.

Links & Downloads

1. Halte Elfde Linie als mobiliteitshub

Aan het einde van de Elfde-Liniestraat stopt de trambus aan de nieuwe halte Elfde Linie. De halte wordt ingericht als een moderne en efficiënte mobiliteitshub waar voetgangers, fietsers, auto’s en de (tram)bussen samenkomen. Halte Elfde Linie wordt een belangrijke aankomstruimte voor zowel de campus als de stad en maakt deel uit van de geplande groene stadspromenade tussen het stadscentrum en de campus. De halte wordt omgevormd tot een gezellige stadstuin, die perfect zal aansluiten bij het Kapermolenpark. Dankzij grote halteluifels kan je als reiziger straks altijd beschut wachten op de (tram)bus.

2. De trambus rijdt door de autovrije Elfde-Liniestraat

De Elfde-Liniestraat wordt autovrij en volledig geïntegreerd in de omliggende parkomgeving. Enkel het (tram)busverkeer zal nog door het campusgebied rijden op een eigen, groene busbaan. Parallel aan de (tram)busbaan komt er een dubbelrichtingsfietspad. Een nieuwe voetgangerspromenade zal het stadscentrum, de toekomstige halte, en de toegangen tot de verschillende scholen met elkaar verbinden. Nieuwe pleintjes en zitranden maken van de straat een aangename verblijfsplek.

3. Vlot en veilig naar de campus via de fiets- en voetgangersbrug

 De fiets- en voetgangersbrug aan het kruispunt Elfde-Liniestraat met de Grote Ring zal zorgen voor een veilige en vlotte doorgang voor fietsers en voetgangers. De fiets- en voetgangersbrug zorgt voor een veiligere schoolomgeving. De scholen aan de binnenkant van de Ring worden beter verbonden met het fietsnetwerk, de bushalte en de winkels aan de buitenkant van de Ring. 

4. Meer groen en regenwateropvang

De trambusbaan wordt grotendeels aangelegd in sporenbeton met groene tussenstroken, zoals deze al is aangelegd op de Koning Boudewijnlaan. Het beperken van de verharding draagt bij aan duurzaam waterbeheer. Langs beide zijden van de straat komen brede, groene bermen en wadi’s. Deze ‘regentuinen’ zorgen voor regenwateropvang en worden verbonden met de Demer.

5. Naar Campus Diepenbeek op vrije busbaan

De trambus zorgt voor een vlotte verbinding tussen Campus Hasselt en Campus Diepenbeek. Om de 15 minuten neem je de trambus aan de halte Elfde Linie of op Campus Diepenbeek. Tussen de campussen rijdt de trambus op een vrije busbaan, zo ben jij dus stipter op je bestemming.

Werken en omleidingen

Hoe geraak je vlot op de campus? Waar kan je parkeren? Waar precies zal er gewerkt worden? We houden je op de hoogte! 

Ontdek de trambus in je gemeente

De trambus maakt de verbinding tussen Hasselt, Campus Diepenbeek, Genk en Maasmechelen. Elk van deze steden kent een eigen dynamiek, ruimtelijke structuur en heeft tal van voorzieningen. Klik op je gemeente voor meer gedetailleerde info.

Hasselt

Campus Diepenbeek

Genk

Maasmechelen